Psychotherapie. Stilstaan. Ontdekken.
Groeien. Reflecteren. Verwerken. Leren. Accepteren. Leven. Kiezen. Doen. Ademen. Exploreren. Samen. Emotie. Voelen. Vertragen. |
Zoals je hierboven leest is therapie niet maar één iets. Afhankelijk van jou en jouw verhaal, zal het ene (werk)woord al meer van toepassing zijn dan het andere. In therapie vertrekken we telkens vanuit jouw verhaal en staan we stil bij wat therapie voor jou kan betekenen.
Elk van de psychologen in ons team werkt op een andere manier.
Zo werkt Ansje volgens de integratieve psychotherapie. Hierbij worden verschillende therapeutische stromingen geïntegreerd in de behandeling om een zo goed mogelijke afstemming te bekomen op je hulpvraag. Afhankelijk van je verhaal en hulpvraag zal de focus meer komen vanuit de cognitieve gedragstherapie, de cliëntgerichte experiëntiële therapie, de psychoanalyse of de systeemtherapie.
Binnen de gedragstherapie wordt er vaak gewerkt met Acceptatie en Commitment Therapie, kortweg ACT. Een therapie die bewezen is effectief te zijn voor verschillende klachten. Er wordt gesproken over "psychologische flexibiliteit": hoe groter de flexibiliteit, hoe minder kans op psychische klachten (en hoe lager de flexibiliteit, hoe groter het risico op klachten). Het doel van ACT is om deze psychologische flexibiliteit te vergroten zodat je een waardevol leven kan leiden: leven op een manier die strookt met wat voor jou belangrijk is door ongemakken die je daarbij ervaart te leren verdragen.
Hanne werkt systeemtherapeutisch met kinderen, jongeren en hun gezin wanneer iemand in het gezin zich ergens zorgen over maakt. Er wordt dan een eerste kennismaking gepland met alle gezinsleden waarin er samen op zoek wordt gegaan naar een aanbod op maat. Dit om het gezin optimaal te ondersteunen in hun zoektocht naar hoe ze de zorgen kunnen aanpakken.
Afhankelijk van de hulpvraag, wensen en noden van het gezin wordt er in afstemming gezocht naar een haalbare afwisseling tussen gezinsgesprekken, individuele sessies en oudergesprekken. Hanne ziet een grote meerwaarde in deze integrale aanpak, gezien kinderen en jongeren onvermijdelijk worden beïnvloed door en invloed uitoefenen op hun gezin.
Koppels kunnen ook aanmelden bij Hanne voor relatietherapie. Samen aan de slag gaan, spreken met elkaar, verbinden, ervaren, zoeken naar hoe je als gezin of koppel je krachten terug kan aanboren zijn belangrijke pijlers in de therapie.
Verloop
Een eerste gesprek is een kennismaking, waar we jouw verhaal en verwachtingen in kaart brengen. We kijken of het klikt en of we samen een therapietraject zullen afleggen. De frequentie van verdere sessies kan je zelf bepalen. Een afronding wordt, bij voorkeur, in onderling overleg bepaald opdat er ruimte is om terug te blikken op het afgelegde traject. Je bent op elk moment vrij om de therapie te beëindigen.
Tijdens de gesprekken gaan we samen op zoek om meer inzicht te krijgen in hetgeen waar jij je zorgen over maakt. Als therapeut zijn we een gids die jou in je proces zal begeleiden en aansturen, zodat je terug in contact kan komen met jezelf, nieuwe betekenissen kan ontdekken en zo de nodige veranderingen kan doorvoeren.